Logo de la Diputación de Castellón Logo de LLum de la Memòria

Actualidad

Diputació impulsa l'exposició de Vicente Rodés en el Museu dins del Consorci de Museus

Diputació impulsa l'exposició de Vicente Rodés en el Museu dins del Consorci de Museus
21 de Noviembre de 2018

La Diputació de Castelló impulsa l'activitat expositora i museística a la província de Castelló a través de l'aportació de 50.000 euros al Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

21 de novembre de 2018. La Diputació de Castelló impulsa l'activitat expositora i museística a la província de Castelló a través de l'aportació de 50.000 euros al Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana. Avui, com a part d'aquesta activitat anual, el vicepresident primer i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha participat en la inauguració de l'exposició de Vicente Rodés, 'Vicente Rodés Aries. L'estudi del natural' que acull el Museu de Belles Arts de Castelló.

Sales ha explicat que “fomentem la dinamització cultural a la província, especialment en el que té a veure amb la promoció de l'art del nostre territori, amb el foment de l'activitat dels nostres artistes i museus, i també amb la recuperació d'obres històriques que enriqueixen el nostre coneixement com a poble”.

Vicente Rodés Aries (Alacant 1783 – Barcelona 1858) és un dels artistes de major qualitat i producció retratística de la primera meitat del segle XIX. No obstant això, fins ara el coneixement de la seua obra havia quedat restringit a les concises cites en els diccionaris de pintors, a estudis ja centenaris -com el que li va dedicar Carlos Pirozzini en 1891 o l'article de Maurici Serrahima en el Butlletí dels Museus d’Art de Barcelona de 1935- o a un escàs nombre de col·leccionistes que atresoren els seus pastissos, olis i dibuixos. La seua obra no s'havia vist més que en contadísimas mostres col·lectives, realitzades a cavall entre els segles XIX i XX, i l'única mostra monogràfica d'entitat es va deure a la iniciativa del seu nét, Fidel de Moragas i Rodés, en 1926 a Valls. En aquest sentit cal ressaltar, per tant, que un elevat nombre de les obres que formen part d'aquest projecte són inèdites al públic.

Aliats de la dinamització cultural a la província

La col·laboració de la Diputació de Castelló amb el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana es contextualitza en l'objectiu estratègic del Govern provincial de promocionar els artistes locals i el coneixement artístic, així com de dinamitzar amb activitat cultural els municipis de la província com a element de riquesa.

Així, l'activitat junt amb el Consorci de Museus desenvolupa distintes línies de treball adreçades al compliment dels seus principis, que se centren a presentar exposicions commemoratives de caràcter històric, la recuperació d'artistes i col·leccions valencianes de segles passats, així com la promoció i difusió dels creadors contemporanis dins i fora de la Comunitat, donant cabuda tant als artistes ja consolidats com als emergents.

En aquest cas, és important assenyalar que el Consorci coordina i dirigeix exposicions que cobreixen una part important de la programació de les sales i museus de les tres províncies: a València el Museu de Belles Arts, el Centre del Carme, la sala La Gallera, les Drassanes, el Museu de la Ciutat o l'Almodí; a Castelló el Museu de Belles Arts de Castelló i l'Espai d’Art Contemporani; i a Alacant el Museu de Belles Arts Gravina, la Llotja del Peix, el Centre Cultural de les Cigarreres o el Museu d'Art Contemporani d'Alacant.

Cal recordar que el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana es va constituir en 1996 per iniciativa de la Generalitat, les diputacions d'Alacant, Castelló i València i els ajuntaments de les tres capitals de província.