Logo de la Diputación de Castellón Logo de LLum de la Memòria

Actualidad

Diputació mantindrà fins al dia 21 l'exposició homenatge de Matilde Salvador

Diputació mantindrà fins al dia 21 l'exposició homenatge de Matilde Salvador

8 de gener de 2019. La Diputació de Castelló mantindrà fins al pròxim 21 de gener en el hall del Palau Provincial l'exposició amb què el Govern provincial ret homenatge a Matilde Salvador coincidint amb el centenari del seu naixement i que ja han visitat més de mil persones. I és que aquesta proposta titulada 'Matilde Salvador. Un llegat per a Castelló. Imatges d'una vida a l'Arxiu de la Diputació', proposa un recorregut per la vida i obra de la reconeguda compositora i pintora castellonenca amb algunes de les més emblemàtiques imatges de les 8.000 fotografies donades per la família a la Diputació de Castelló. Amb aquesta iniciativa, El Govern provincial compleix amb el compromís adquirit de preservar i posar en valor aquest llegat fotogràfic, amb una exposició que ret homenatge a la figura de la il·lustre compositora castellonenca amb les seues imatges més emblemàtiques.

El vicepresident primer i diputat provincial de Cultura, Vicent Sales, ha assegurat que “començar aquest 2019 amb aquesta exposició en el hall del Palau provincial és un autèntic honor per a tota la gent de Castelló. La combinació de textos, imatges i so en aquest recorregut per la vida i obra de la nostra compositora més il·lustre és una molt bona forma de retre homenatge al seu talent i trajectòria. Amb aquesta exposició estem recordant, donant a conéixer i posant en valor la seua vida i obra”.

És per això que Sales ha recordat que “cuidar com mereix aquest arxiu i donar-lo a conéixer al món és el nostre humil homenatge a Matilde i a la cultura castellonenca. Una exposició que inauguràrem el 21 de desembre, coincidint amb la commemoració del 86 aniversari dels Normes de Castelló, una exposició carregada de significat de principi a fi”.

I és que el Govern provincial reforça amb aquesta exposició el seu compromís per ensenyar a estimar la seua obra a les noves generacions de castellonencs, estimant Castelló com Matilde Salvador sempre ho va fer: amb passió, orgull i coratge.

Per a aquest recorregut per la vida i obra de Matilde Salvador que estarà obert al públic fins al pròxim 21 de gener, la Diputació ha creat una exposició amb panells explicatius i vitrines en què les visites poden disfrutar de documents originals de la vida i obra de Matilde Salvador, sent un total de 284 documents, fotografies, catàlegs i cartells els que conformen aquesta cuidada exposició tribut a una de les castellonenques més il·lustres. La Diputació ha instal·lat a més una gran lona en la seua façana per a contribuir a visibilitzar aquest homenatge a tan il·lustre personalitat de la província.

Visibilitzar el talent femení en la història de Castelló

A més del seu evident valor cultural, un dels aspectes destacats de la mostra, coincidint amb la commemoració del centenari del naixement de Matilde Salvador, és la visibilitat del talent femení en la trajectòria històrica de la província. Així, un dels set eixos temàtics de l'exposició serà 'Ser dona i de Castelló'.

“Reivindicarem la importància d'una dona avançada als seus temps, una dona que més enllà de la seua importantíssima aportació a la música i a la defensa de la nostra cultura, tradicions i llengua, va ser a més una avançada als seus temps en la defensa de la igualtat de drets per a les dones. Un valor que, sens dubte, avui és important recordar”, ha assenyalat el vicepresident.

La incorporació del llegat fotogràfic de Matilde Salvador a l'Arxiu de la Diputació de Castelló és una importantíssima incorporació a un arxiu que és un depòsit natural, ja que naix i es desenrotlla al ritme de la institució provincial que el genera, sent l'acta de 1822 el document que marca la data de naixement de la Diputació Provincial de Castelló i per tant del seu arxiu.